Marlene Dietrich bespeelt de zingende zaag voor Amerikaanse troepen tijdens WO-II.
De zingende zaag is een muziekinstrument in de vorm van een houtzaag. Hij wordt tot klinken gebracht door met een strijkstok langs de rand van het zaagblad te strijken en de toonhoogte wordt gevarieerd door de spanning (buiging) van het blad te veranderen. Het vibrato hangt af van de spierspanning van de speler.
Het instrument bestaat waarschijnlijk al sinds mensen over houtzagen beschikten, maar pas aan het begin van de 20e eeuw werd het over de hele wereld bekend. Aanvankelijk als grappig aardigheidje in het vaudeville-theater, maar geleidelijk begonnen zich meer musici voor de zaag te interesseren. Hij werd populair en al in de jaren 30 bestonden er verschillende bedrijven die speciale muziekzagen produceerden: die hebben geen tanden en soms een handvaatje aan het uiteinde.
Sommige bekende artiesten bekwaamden zich in het bespelen, zoals de Fransman Jacques Keller, Marlene Dietrich en de Nederlandse zangeressen Fay Lovsky en Ellen ten Damme. Speciaal voor de zaag is er heel weinig muziek geschreven; er staan wel zaag-partijen genoteerd in sommige opera's (o.a. van Honegger en Sjostakovitsj).
Alles weten ? klik HIER
  Beluister de zaag !
Hajime Sakita    Marlene Dietrich    Fay Lovsky 
Austin Blackburn    Koos Jaspers